Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Οι γεωργοί λένε θα προτιμούσαν Ελληνες εργάτες

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Εργοδότες με κοινωνική ευαισθησία αλλά με «φοβίες» και «ενστάσεις» απέναντι στην ποιότητα της εργασίας, στο δικαίωμα εκχώρησης ψήφου και στην ιδέα της πολιτισμικής αφομοίωσης του «διαφορετικού», του «ξένου» είναι οι γεωργοί απέναντι στους οικονομικούς μετανάστες. Ερευνα σε δυο περιοχές της χώρας με διαφορετικά παραγωγικά συστήματα, στο νομό Καρδίτσας στην Κεντρική Ελλάδα και την Ιεράπετρα του νομού Λασιθίου όπου οι οικονομικοί μετανάστες (στην πλειονότητα αλβανικής καταγωγής) αποτέλεσαν φθηνό εργατικό δυναμικό και κάλυψαν κενά εργατικής δύναμης ειδικά σε χειρωνακτικές και βαριές εργασίες τα τελευταία έντεκα τουλάχιστον χρόνια, αποκαλύπτει στοιχεία για την οικονομικοκοινωνική ένταξη των μεταναστών στον αγροτικό χώρο, την πολυπολιτισμικότητα και ζητήματα εθνοτικού αποκλεισμού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας των Λ. Καζακόπουλου και Ι. Γιδαράκου που ανακοινώθηκε στο 10ο συνέδριο Αγροτικής Οικονομίας, αν και η πλειονότητα (67,4%) των 167 παραγωγών-ερωτηθέντων, εκτιμά ως θετική την οικονομική και κοινωνική συμβολή των μεταναστών στη χώρα και στις τοπικές κοινωνίες, δηλώνουν ότι θα προτιμούσαν Ελληνες εργάτες (σπάνια βρίσκουν διαθέσιμους), μολονότι ένας στους 10 στην Καρδίτσα ομολογεί πως δεν υπάρχουν προβλήματα στη συνεργασία με τους ξένους. Θεωρούν ότι η πολύχρονη παρουσία τους συνέβαλε στην ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης, ωστόσο οι μισοί παραγωγοί έχουν αρνητικές απόψεις για την ποιότητα της εργασίας, γεγονός που το αποδίδουν στην ασυνέπεια και την αδιαφορία ή στην έλλειψη τεχνικών γνώσεων.

Οι τοπικές κοινωνίες αν και επιδεικνύουν μια κοινωνική ευαισθησία σε ορισμένα θέματα, εν τούτοις ισχυρές είναι οι ενστάσεις στην εκχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων.

Το 80% των παραγωγών και στις δυο περιοχές συναινεί στην παραχώρηση διευκολύνσεων σε θέματα προστασίας της υγείας και της κοινωνικής ασφάλισης των μεταναστών. Ιδιαίτερα συγκρατημένοι εμφανίζονται όμως στην εκχώρηση πολιτικών δικαιωμάτων (ψήφου) προς τους οικονομικούς μετανάστες (59,4 στην Καρδίτσα και 53,2 στην Ιεράπετρα). Στην πλειονότητά τους κυρίως στην Ιεράπετρα, συναινούν σε πολιτικές επαναπατρισμού των μεταναστών που παραμένουν άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα (76,6% και 85,5 % αντίστοιχα) ενώ για τους μισούς, η παραβατική συμπεριφορά των μεταναστών συνιστά λόγο απέλασης.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_3_28/11/2008_293933

2 σχόλια:

maximos είπε...

"Παραβατική συμπεριφορά"!!!
Χρησιμοποιούμε τον νεολογισμό που έχουν εφεύρει οι διάφοροι εθνοφοβικοί για να κάνουν τα εγκλήματα των λαθραίων να φαίνονται ανώδυνα, κάτι σαν παραβάσεις τις τροχαίας. Η συμπεριφορά τους είναι εγκληματική και έτσι πρέπει να αναφέρεται.

HEAD_HUNTER είπε...

Σωστή παρατήρηση.