Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2008

«Πόσους μετανάστες μπορούμε να έχουμε;»

Στο νέο οικονομικό περιβάλλον, οι λιγότερες θέσεις ανειδίκευτης απασχόλησης φαίνεται θα αποτελέσουν πεδίο διαμάχης

Της Μαριας Δεληθαναση

Η επερχόμενη οικονομική κρίση θα έχει συνέπειες σε Ελληνες και μετανάστες εργαζoμένους. Οπως σημειώνεται στην έρευνα «Πόσους μετανάστες μπορούμε να έχουμε;» των κ. Σταύρου Ζωγραφάκη και Θεόδωρου Μητράκου, «στο νέο οικονομικό περιβάλλον, οι λιγότερες θέσεις ανειδίκευτης απασχόλησης θα αποτελέσουν πεδίο διαμάχης ανάμεσα στους γηγενείς, τους παλιούς μετανάστες και τους νέους μετανάστες».

Οι νέοι μετανάστες θα είναι διατεθειμένοι να αμείβονται ολοένα και χαμηλότερα και οι παλαιοί μετανάστες θα βρεθούν στην ίδια θέση που είχαν βρεθεί οι Ελληνες ανειδίκευτοι, πριν από λίγα χρόνια, όταν έχασαν την εργασία τους ή μειώθηκε η αμοιβή τους. Θα υπάρξει μια νέα αναδιανομή εισοδήματος και ενδεχομένως κοινωνικές εντάσεις ανάμεσα σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων. Πολλά, σημειώνεται στην έρευνα, θα εξαρτηθούν από την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να περιορίσει την ανασφάλιστη απασχόληση στους μετανάστες. Η σχετική κοινοτική οδηγία -με κυρώσεις για τους εργοδότες που απασχολούν ανασφάλιστους μετανάστες- αναμένεται το 2009 και θα έχει καταρχήν σοβαρές συνέπειες για τους εκάστοτε «νέους» (και παράνομους) μετανάστες.

Αν οι εργοδότες υποχρεωθούν να ασφαλίσουν όλους τους νόμιμους μετανάστες που απασχολούν, κάποιοι από αυτούς θα αντικατασταθούν από γηγενείς. Εφόσον το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργοδότες στους «παλαιούς» μετανάστες αυξηθεί, θα μειωθεί η διαφορά με το κόστος εργασίας των γηγενών εργαζομένων. Οπότε μερικοί εργοδότες θα αρχίσουν να προσλάβουν γηγενείς στη θέση των μεταναστών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εκτιμάται ότι θα χαθεί μία στις τέσσερις θέσεις εργασίας μεταναστών. Από τις κενές θέσεις, περίπου οι μισές θα καλυφθούν από γηγενείς.

Στην περίπτωση που το κόστος των εισφορών μετακυλισθεί στους εργαζόμενους μετανάστες, τότε ένας στους οκτώ θα χάσει την εργασία του εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Οι πραγματικές τους αμοιβές θα μειωθούν κατά 28% και οι ελάχιστες κενές θέσεις θα καλυφθούν από γηγενείς. Μεσοπρόθεσμα, η πλήρης ασφάλιση θα ευνοήσει όλους τους εργαζομένους.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_29/11/2008_294122

Δεν υπάρχουν σχόλια: