Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Εμπορεύονταν ανάπηρα παιδιά, υποχρεώνοντάς τα σε επαιτεία

Έφερναν παιδιά με κινητικά προβλήματα στην Ελλάδα από τη Ρουμανία, τάζοντας μια καλύτερη ζωή για τα ίδια και τις οικογένειές τους. Με το που έφταναν όμως στη χώρα μας ζούσαν τον απόλυτο εφιάλτη.

Οι δύο Ρουμάνοι, που συνελήφθησαν χθες το πρωί μετά από συντονισμένη επιχείρηση των αστυνομικών Αρχών Ελλάδας και Ρουμανίας, αποτελούν μέλη σπείρας που εμπλέκεται σε εμπορία ανθρώπων.

Πρόκειται για έναν 29χρονο και έναν 32χρονο, που μαζί με ομοεθνή τους, ο οποίος βρίσκεται στη Ρουμανία, εντόπιζαν ανήλικα παιδιά με αναπηρίες στη γειτονική χώρα και τα έπειθαν να έρθουν στην Ελλάδα, τάζοντάς τους νόμιμη εργασία γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Τους πλήρωναν τα εισιτήρια, έστελναν το «εμπόρευμα» οδικώς στην Αθήνα, τους εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα που νοίκιαζαν στο κέντρο και μετά τους… αποκάλυπταν τις πραγματικές προθέσεις τους.

Σε ταυτόχρονη επιχείρηση που έγινε σε τρία διαμερίσματα, οι αστυνομικοί εντόπισαν 44 ανθρώπινες ψυχές, που «ζούσαν» σε άθλιες συνθήκες. Οι εικόνες συγκλονιστικές. Βρέφη και ανήλικα παιδιά με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες στοιβαγμένα με τους συγγενείς τους διέμεναν σε τρώγλες λίγων τετραγωνικών μέτρων.

Ανάμεσα στα 44 άτομα που διέμεναν στα διαμερίσματα, τα 6 ήταν βρέφη και τα 7 παιδιά.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι δράστες τούς υποχρέωναν να επαιτούν σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και να «επιστρέφουν φόρο» στο κύκλωμα, ύψους 10-70 ευρώ ημερησίως.

Συνολικά, 1.904 ευρώ σε κέρματα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν στα διαμερίσματα της ντροπής. Μαζί, σημειώσεις με τα ποσά που συγκέντρωναν καθημερινά οι επαίτες, καθώς και πινακίδες με διάφορες παρακλήσεις γραμμένες στα ελληνικά, που τους υποχρέωναν να φορούν στο στήθος.

Οι συλληφθέντες οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Σε συνεργασία με μη κυβερνητική οργάνωση, τα θύματα -βρέφη, παιδιά και γονείς- θα υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ έχει προβλεφθεί να τους δοθούν τα στοιχειώδη για τη διαβίωσή τους.

http://www.zougla.gr/news.php?id=37188

Δεν υπάρχουν σχόλια: