Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2008

ΑΒΑΤΟ ΝΑΡΚΟΜΑΝΩΝ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχουν διαμορφωθεί συνοικίες γκέτο, που έχουν μετατρέψει σε κόλαση την ζωή των κατοίκων τους, που δεν τολμούν να ξεμυτίσουν από το σπίτι τους μετά την Δύση του Ηλίου. Ενώ σε μερικά σημεία η επικινδυνότητα κρατάει όλο το 24ωρο. Αρκεί να θυμηθούμε τα επεισόδια της οδού Γερανίου στην Ομόνοια ή να έχουμε επισκεφθεί τα Εξάρχεια, όπου μέρα μεσημέρι και χωρίς προφυλάξεις γίνεται το αλισβερίσι και η χρήση των ναρκωτικών ουσιών. Δεν είναι όμως μόνον το άντρο των αναρχικών.
Είναι δύσκολο να κυκλοφορήσεις νύχτα στην περιοχή του Αγ. Νικολάου Αχαρνών, όπου τα επεισόδια μεταξύ αλλοδαπών είναι καθημερινά.

Είναι δύσκολο να περπατάς ελεύθερα στο Ζεφύρι και στην ευρύτερη περιοχή του Μενιδίου. Ενώ οι συμμορίες μικροληστειών στην Κυψέλη δρουν ανενόχλητες κι έχουν κάνει την ζωή των κατοίκων δύσκολη. Πιθανά να είναι κι άλλες περιοχές στο λεκανοπέδιο. Εκεί όμως που η κατάσταση έχει γίνει αφόρητη είναι το ιστορικό κέντρο που περικλείεται από τις πλατείες Θεάτρου (στην κεντρική αγορά), Ομονοίας και Κουμουνδούρου.

Κυριολεκτικά η περιοχή βρίσκεται στο έλεος χρηστών κι εμπόρων ναρκωτικών, λαθρομεταναστών και μαύρων νταβαντζήδων, μέ ό,τι αυτό συνεπάγεται. Τα επεισόδια είναι καθημερινά. Ενώ οι άστεγοι λαθρομετανάστες ζώντας στην πλατεία Κουμουνδούρου την έχουν μετατρέψει σε μια μεγάλη εστία μόλυνσης, αφού δεν τηρείται ούτε μία συνθήκη υγιεινής. Ουρούν και αφοδεύουν εκεί που κοιμούνται κι εκεί που πολλοί χρήστες παίρνουν την δόση τους. Από την άλλη είναι επιρρεπείς προς κάθε παραβατικότητα, αφού οι περισσότεροι είναι άνεργοι ή ψάχνουν λεφτά για την δόση τους. Όσο όμως αυξάνεται το κύμα λαθρομεταναστών, η γειτονιά των φτωχοδιαβόλων επεκτείνεται και προς το Μεταξουργείο, όπως καταγγέλλει η ηθοποιός Αννα Βαγενά που μένει κι έχει τις επιχειρήσεις της εκεί. Το πρόβλημα είναι παλιό και θάφτηκε με ημίμετρα στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

Μετά από τέσσερα χρόνια ξύπνησε η Νομαρχία Αθηνών κι ο νομάρχης Γιάννης Σγουρός και ζήτησε να δημιουργηθεί μια επιτροπή με την ευθύνη της νομαρχίας, για να καθαρίσει το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, κατά το πρότυπο του Ρυθμιστικού Σχεδίου. Ενώ με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, που κάνει έρευνα του προβλήματος, προσπάθησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, αλλά έκανε και μια καταγγελία. Υποστήριξε ότι κάποιοι φροντίζουν να υποβαθμιστεί το ιστορικό κέντρο, για να υπάρξει μια φθηνή αγορά, που αργότερα θα πάρει υπεραξία.


Ενδιαφέρουσες όμως ήταν οι δηλώσεις του δημάρχου Νικήτα Κακλαμάνη, που αντί για μέτρα, απαρίθμησε τα δωρεάν συσσίτια και το παντοπωλείο των φτωχών. Λες κι ένα πιάτο φαγητό καλύπτει όλες τις ανάγκες όλων αυτών των περιθωριακών, που τους αποτρέπει από την παραβατικότητα ή την δημόσια αφόδευση. Τόνισε όμως και μια μεγάλη αντίφαση. Κατηγορήθηκε σαν ρατσιστής, όταν πρότεινε όσοι λαθρομετανάστες πιάνονται να παραβαίνουν το νόμο (κι είναι πολλοί) να απελαύνονται. Κι όπως είπε, πολλοί από αυτούς μένουν ή δραστηριοποιούνται στην περιοχή, φωτογραφίζοντας τον ΣΥΝ, που έχει τα γραφεία του στην πλατεία Κουμουνδούρου. Που από την μια κατηγορούν τις αρχές να πάρουν μέτρα κι όταν τα προτείνουν, τους κατηγορούν σαν ρατσιστές. Χτύπησε όμως και την καρδιά του προβλήματος. Δήλωσε ότι όσο δεν φυλάγονται επαρκώς τα σύνορά μας και όταν αντί για οργισμένη αντίδραση για την προώθηση λαθρομεταναστών με πλοίο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, περιοριζόμαστε σε ρηματικές διαμαρτυρίες, το πρόβλημα θα διογκώνεται. Σήμερα είναι το ιστορικό κέντρο, αύριο ίσως βρεθούν κι έξω από το σπίτι μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: