Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2008

Το έγκλημα χτυπάει κόκκινο


Ο φόβος άρχισε να φωλιάζει πια μέσα στα σπίτια των πολιτών, οι οποίοι τρέμουν την ώρα που ασύδοτοι κακοποιοί θα αποφασίσουν να «διανυκτερεύσουν κοντά τους».
Τα τελευταία χρόνια «εγκαταστάθηκαν» στην επικράτεια, οργανωμένες πολυμελείς συμμορίες που βάζουν στο μάτι μονοκατοικίες και διαμερίσματα. Εχουν αρχηγό και μέλη με συγκεκριμένη «αποστολή»: Αλλοι εντοπίζουν τα σπίτια που θα «χτυπηθούν», άλλοι παρακολουθούν τις συνήθειες των ενοίκων και βρίσκουν την... κερκόπορτα από την οποία θα εισβάλουν (ανασφάλιστες μπαλκονόπορτες, φεγγίτες κ.ά.). Ολο και συχνότερα οι εισβολές γίνονται ενώ οι ένοικοι των σπιτιών κοιμούνται.

Αν τύχει και ξυπνήσουν, τότε όλα είναι πιθανά να συμβούν. Από ομηρείες θυμάτων, έως συμπλοκές με γροθιές ανάμεσα σε ριψοκίνδυνους ιδιοκτήτες και αποφασισμένους εισβολείς...

Τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. δείχνουν ότι η εγκληματικότητα «χτυπά κόκκινο»: Συγκρίνοντας τα δύο πρώτα εξάμηνα 2007 και 2008, καταγράφεται φέτος αύξηση 22% σε κλοπές και διαρρήξεις και 43,5% σε ληστείες. Κάθε 3 ημέρες γίνεται μια ανθρωποκτονία, κάθε 2 ημέρες μια ένοπλη ληστεία τράπεζας, 185 κλοπές και διαρρήξεις καταγράφονται κάθε 24ωρο, ενώ 60 τροχοφόρα «κάνουν φτερά» κάθε μέρα.


Εφιαλτικά τα στοιχεία
Στοιχεία που δείχνουν ανάγλυφα τη διαρκή κατάσταση ανασφάλειας των πολιτών, παρά το γεγονός ότι αυξάνονται οι συλλήψεις, εξιχνιάζονται δηλαδή περισσότερα εγκλήματα σε σχέση με το παρελθόν.

Ολόκληρες οικογένειες έζησαν και περιγράφουν τον ζωντανό εφιάλτη που βίωσαν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Βρέθηκαν αντιμέτωποι με αδίστακτους κακοποιούς. Χρειάστηκε να επιστρατεύσουν όλη τους την ψυχραιμία για να μπορέσουν να γλιτώσουν τουλάχιστον τη ζωή τους. Και όταν το κακό πέρασε, εκτός από την απώλεια των χρημάτων και των προσωπικών τους αντικειμένων, έπρεπε να συνειδητοποιήσουν ότι η καθημερινότητά τους δεν θα ήταν ποτέ πια ίδια...

Μετακομίσαμε για να ξεπεράσουμε το σοκ

Πήγαν για ύπνο το βράδυ και ξύπνησαν την επόμενη το μεσημέρι από τις φωνές των γειτόνων. Οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού ήταν ανοιχτά και η οικογένεια Χατζηιωαννίδη δεν είχε αντιληφθεί τι συνέβη κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ληστές είχαν εισβάλει στο σπίτι τους στην Ανθούσα και αφού έφαγαν γλυκά, ήπιαν αναψυκτικά, ανενόχλητοι έφυγαν με τα κλοπιμαία.

«Η αστυνομία μάς εξήγησε ότι μας έριξαν αναισθητικό σπρέι και γι αυτό τον λόγο δεν είχαμε ακούσει τίποτα. Οταν συνειδητοποίησα ότι αυτοί οι άνθρωποι πήγαν πάνω από το κρεβατάκι του παιδιού μου και θα μπορούσαν ακόμη και να το έχουν πάρει χωρίς να το καταλάβουμε, έπαθα πανικό», λέει η Μιράντα Χατζηιωαννίδη. «Είχαν παραβιάσει τον χώρο μας και έτσι αποφασίσαμε να μετακομίσουμε σε άλλη περιοχή», προσθέτει.

Οταν χτυπάει η πόρτα μου ταράζομαι

Η 75χρονη Μαρία Καντζίκη έζησε την απόλυτη φρίκη στα χέρια αδίστακτων κακοποιών οι οποίοι εισέβαλαν στο διαμέρισμά της στην Καλλιθέα και καθώς δεν έβρισκαν αντικείμενα αξίας, πέρα από 150 ευρώ που άρπαξαν, προχώρησαν σε μια απίστευτη πράξη αγριότητας. Την ακινητοποίησαν και με βίαιο τρόπο της έβγαλαν τα χρυσά δόντια.

«Ο ένας με έπιασε από το κεφάλι και ο δεύτερος με χτυπούσε για να καταφέρει να βγάλει τα δόντια. Λίγες ημέρες μετά ξαναμπήκαν στο σπίτι. Εχω πάθει μεγάλο σοκ», αναφέρει η ηλικιωμένη γυναίκα. «Κάθε φορά που χτυπάει η πόρτα μου ταράζομαι. Αν και έπιασαν τους δράστες, φοβάμαι πολύ. Ανησυχώ μήπως υπάρχουν συνεργοί, έτοιμοι να συνεχίσουν τις ληστείες».

«Προσέξτε τι θα κάνετε γιατί έχετε κι άλλο παιδί στο δωμάτιο»

Για 45 λεπτά η Ευγενία, ο Μιχάλης και η 16χρονη Εύη Βασιλείου κρατήθηκαν, υπό την απειλή όπλου, όμηροι στα χέρια αδίστακτων κακοποιών.Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής και ενώ η οικογένεια κοιμόταν, δυο άγνωστοι εισέβαλαν στο διαμέρισμά τους στην Κηπούπολη Περιστερίου. Η Εύη ξύπνησε και κατευθύνθηκε προς το σαλόνι.

«Δεν ξέρω γιατί σηκώθηκα από το κρεβάτι μου. Το μόνο που θυμάμαι είναι ο τρόμος που ένιωσα όταν ξαφνικά ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με δυο άγνωστους άντρες. Ο ένας έβγαλε πιστόλι και με σημάδευε στο κεφάλι. Ευτυχώς, για καλή μου τύχη, ξύπνησε η μητέρα μου και αμέσως έτρεξε να με πάρει αγκαλιά», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Εύη Βασιλείου.

Με σημάδευε στα μάτια
Οι δράστες οδήγησαν μητέρα και κόρη στην κρεβατοκάμαρα όπου βρισκόταν ο πατέρας.

«Ξύπνησα ύστερα από ένα λεπτό και συνειδητοποίησα ότι ο ένας άντρας, εκείνος που κράταγε το πιστόλι, με σημάδευε στα μάτια με ένα φακό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μη βλέπω τι γίνεται. Ο ένας μας απειλούσε με το όπλο και ο άλλος έψαχνε το σπίτι. Η ομηρεία κράτησε από τις 5.00 μέχρι τις 5.45 το πρωί. Τελικά μας κλείδωσαν μέσα στο δωμάτιο και έφυγαν», αναφέρει ο Μιχάλης Βασιλείου.

Κατά τη διάρκεια της ληστείας, ο γιος της οικογένειας Δημήτρης κοιμόταν στο δωμάτιό του, χωρίς να έχει αντιληφθεί το παραμικρό.

«Παραβίασαν το οικογενειακό άσυλο, απείλησαν τα παιδιά μας. Ουσιαστικά, μας καθήλωσαν μέσω των παιδιών.

Ελεγαν: προσέξτε τι θα κάνετε, γιατί έχετε κι άλλο ένα παιδί στο άλλο δωμάτιο. Πέρα από τον φόβο και την οργή που νιώσαμε, μας ανέτρεψαν τη ζωή. Η κόρη μας πια δεν κοιμάται στο σπίτι, πηγαίνει στη γιαγιά της. Εκεί αισθάνεται περισσότερο ασφαλής. Εμείς την πηγαίνουμε και την παίρνουμε από το σχολείο, 16 χρόνων κοπέλα. Μπορεί να δείχνει ψύχραιμη, αλλά θεωρώ απαραίτητο να υπάρξει ψυχολογική υποστήριξη», προσθέτει η Ευγενία Βασιλείου.

Οι αδίστακτοι ληστές πήραν από το σπίτι 500 ευρώ, κοσμήματα, κινητά και ρολόγια. Η οικογένεια υπολογίζει ότι η αξία των κλοπιμαίων ανέρχεται στις 5.000 ευρώ.

«Αλλαξε η ζωή μας από εκείνη την ημέρα. Δεν είναι δυνατόν να αισθανόμαστε ανασφαλείς μέσα στο ίδιο μας το σπίτι και να απειλείται η ζωή των ανήλικων παιδιών μας», καταλήγει ο πατέρας.

35.251 ΚΛΟΠΕΣ - ΔΙΑΡΡΗΞΕΙΣ
Σε όλη τη χώρα, από τον Ιανουάριο έως και τον Ιούνιο, καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία 33.576 κλοπές-διαρρήξεις και 1.675 απόπειρες. Από το σύνολο των 35.251 περιπτώσεων εξιχνιάστηκαν οι 5.509 και συνελήφθησαν 5.287 δράστες, 3.006 Ελληνες και 2.281 αλλοδαποί. Από εκεί και πέρα οι δίκες αναβάλλονται, και καταλαβαίνει κανείς τι ακολουθεί...». Σε όλη τη διάρκεια του 2007, καταγγέλθηκαν 58.472 διαρρήξεις και 2.638 σταμάτησαν στο στάδιο της απόπειρας. Από το σύνολο των 61.110 περιπτώσεων εξιχνιάστηκαν οι 10.051. Συνελήφθησαν 9.222 (5.751 Ελληνες και 3.471 αλλοδαποί).

64 ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΕΣ
Τους πρώτους έξι μήνες του 2008 καταγράφηκαν 64 ανθρωποκτονίες, έναντι 139 ολόκληρο το 2007. Επίσης καταγράφηκαν 78 απόπειρες έναντι 135 του 2007. Οι τέσσερις, διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια ενόπλων ληστειών. Μία για οικονομικές διαφορές, 15 για προσωπικές διαφορές, 2 για ερωτικούς λόγους, 3 κατά τη διάρκεια αποφυγής σύλληψης και 39 με άγνωστη αιτία. Από τις 142 αιματηρές επιθέσεις με όπλα, εξιχνιάστηκαν οι 97. Συνελήφθησαν ως δράστες 166 άτομα. Οι 93 ημεδαποί και οι 73 αλλοδαποί.

4 ΝΕΚΡΟΙ ΣΕ ΕΝΟΠΛΕΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ
Το πρώτο 6μηνο του 2008, καταγγέλθηκαν σε όλη τη χώρα 1.764 ένοπλες ληστείες και άλλες 110 απόπειρες. Από το σύνολο των 1.874 περιπτώσεων, εξιχνιάστηκαν οι 572. Συνελήφθησαν 607 δράστες. Οι 321 ημεδαποί, οι 286 αλλοδαποί. Τέσσερις άνθρωποι έπεσαν νεκροί στη διάρκεια ληστειών. Από τις επιθέσεις οι 141 ήταν εναντίον τραπεζών, 16 σε εφορίες, 11 σε χρηματαποστολές, 20 με θύματα οδηγούς ταξί, 16 σε ταχυδρομικά ταμιευτήρια, μία κατά ταχυδρομικού διανομέα, 87 σε πρατήρια υγρών καυσίμων και 124 σε σούπερ μάρκετ. Σημειώθηκαν επίσης 116 ληστείες με αρπαγή τσαντών κι άλλες 830 ληστείες του δρόμου. Το 2007, καταγγέλθηκαν 2.823 ληστείες και 204 απόπειρες. Από τις 3.071 ληστείες εξιχνιάστηκαν οι 1.031.

11.000 ΚΛΕΜΜΕΝΑ Ι.Χ.
Σε ό,τι αφορά τις κλοπές τροχοφόρων, σε έξι μήνες έχουν καταγγελθεί 10.975 κλοπές και 100 απόπειρες. Βρέθηκαν τα 5.245 οχήματα. Οι δράστες που συνελήφθησαν ανέρχονται σε 891. Οι 607 ήταν ημεδαποί και οι 284 αλλοδαποί. Τους 12 μήνες του 2007 καταγγέλθηκαν 22.516 κλοπές τροχοφόρων, εκ των οποίων βρέθηκαν περίπου 9.000. Συνελήφθησαν 1.432 δράστες, οι 1.019 ημεδαποί και οι 413 αλλοδαποί.

ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΡΣΙΩΤΗΣ - ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ


http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=1738617#


περίπου το 50% των εγκλημάτων (με επίσημα στοιχειά) ,οφείλονται στους μετανάστες. Δηλαδή το 15%(;) του πληθυσμού της χώρας ,είναι υπεύθυνο για το 50%των εγκλημάτων!!! Προσθέστε επίσης ότι η πλειοψηφία των εγκλημάτων που ΔΕΝ εξιχνιάζονται οφείλονται στους ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ,καθώς μπαίνουν και βγαίνουν απ΄τη χώρα-ιδιαίτερα στα σύνορα -με αποτέλεσμα να διαφεύγουν τη σύλληψη. Επίσης λάβεται υποψιν, ότι οι περισσότεροι, δεν έχουν καταγραφεί με αποτέλεσμα η αστυνομία να μην διαθέτει καν τα δακτυλικά τους αποτυπώματα…Ευγε στο κύριο Παυλόπουλο που τους ευχαρίστησε και …δημόσια. Τα συμπεράσματα δικά σας…


Δεν υπάρχουν σχόλια: