Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2008

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΛΟΓΩ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ


Το νέο συνταρακτικό, δεν χρειάζονται πολλά λόγια: "κλειστό θα μείνει το 30ο γυμνάσιο και 39ο Λύκειο Κυψέλης, μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων φυματίωσης". Για κάποιους πέρασε στα ψιλά. Αλλοι δεν το ανέφεραν τίποτε. Τι σημαίνει πραγματικά όμως αυτή η είδηση; Λόγω της... "φιλάνθρωπης" μεταναστευτικής πολιτικής του κ. Πάκη Παυλόπουλου, αλλά και όλων ανεξαιρέτως των κυβερνήσεων από το 1990 και μετά, η χώρα μας ξαναβρίσκεται αντιμέτωπη με αρρώστιες που ήταν εξαφανισμένες.
Εις μάτην οι εκκλήσεις ιατρών και επιστημόνων. Τους έκλειναν τα στόματα και υποβάθμιζαν την σημασία των συμπερασμάτων τους. Επί χρόνια ιατροί προειδοποιούσαν.
"Τώρα τελευταία φυσικά αρχιζαν πάλι να παρουσιάζονται ορισμένα κρούσματα φυματίωσης λόγω των λαθρομεταναστών", έλεγε το 1998, ο Νομίατρος Σερρών Χρυσάφης Παλάζης.

Κάποιοι υποβαθμίζουν το θέμα
Κάποιοι θέλησαν να υποβαθμίσουν την σημασία 30 περίπου κρουσμάτων φυματίωσης σε μαθητές, στο κέντρο της Αθήνας, μιλώντας για ελεγχόμενες καταστάσεις και παρουσιάζοντάς το ως κάτι τυχαίο, ακόμη και αφήνοντας υπόνοιες κατά του καθηγητή, ο οποίος δήθεν δεν είχε φροντίσει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ή δεν έδρασε αρκετά γρήγορα, όταν κατάλαβε ότι έπασχε από φυματίωση.
Όλα αυτά δεν μπορούν παρά να προσδιοριστούν ως προσπάθειες κουκουλώματος της σημασίας της υπόθεσης. Δήθεν για να μην δημιουργήσουν πανικό θα πουν, στην πραγματικότητα όμως για να υποβαθμίσουν για μία ακόμη φορά τις συνέπειες της πολιτικής "ανοχής" που εφαρμόζουν έναντι της λαθρομετανάστευσης. Ας θυμηθούμε ένα αντίστοιχο περιστατικό, ένα περίπου μήνα πριν, όταν ανιχνεύτηκε η φυματίωση, σε 33 ναυτικούς, ενός πλοίου που έφτασε στον Πειραιά. Ο λόγος για το πλοίο "Ρακβόν 2". Τα μέλη του πλοίου τέθηκαν σε καραντίνα, ώσπου να γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, στο πλοίο έχουν άρχισαν τη διαδικασία απολύμανσης ειδικά συνεργεία, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νομαρχίας Πειραιά διενεργούν έρευνα προκειμένου να εντοπίσουν όλους όσοι τυχόν ήρθαν σε επαφή με τα μέλη του πληρώματος κατά το διάστημα των εβδομάδων που το πλοίο παρέμενε στο Πέραμα για επισκευές.

Την ίδια στιγμή, πηγές της νομαρχίας εξέφραζαν, την ανησυχία τους για τις τυχόν διαστάσεις της νόσου διότι στις επισκευές του φορτηγού συμμετείχαν αρκετά συνεργεία αλλά και επειδή οι υγειονομικές υπηρεσίες της νομαρχίας ενημερώθηκαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση για το μείζον ζήτημα υγείας το οποίο είχε ανακύψει στο πλοίο.
Αν όλα αυτά, έγιναν σε ένα πλοίο, στο οποίο έχει πρόσβαση ένας συγκεκριμένος αριθμός ανθρώπων, φανταστείτε ποια θα έπρεπε να ήταν τα μέτρα μίας ευνομούμενης πολιτείας για ένα σχολείο, στο κέντρο των Αθηνών.

Η επιστροφή της Φυματίωσης
Κάθε λεπτό τέσσερις άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από φυματίωση. . Τα συμπτώματά της είναι χαμηλός πυρετός, ελαφρός βήχας, ανορεξία, εύκολη κούραση και μικρή απώλεια βάρους, συμπτώματα κοινά που τα συναντά κανείς σε πολλά νοσήματα, και ως εκ τούτου μπορεί να παραπλανήσουν τους ασθενείς, ενίοτε και τους γιατρούς.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ένα τρίτο του πληθυσμού της γης είναι μολυσμένο με το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης, ενώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται 8,4 εκατομμύρια νέα περιστατικά νόσησης απ' όσους έχουν μολυνθεί και 1,9 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από τη νόσο. Αν δεν αντιμετωπιστεί μέσα στην επόμενη 20ετία θα μολυνθούν σχεδόν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι και 35 εκατομμύρια θα πεθάνουν.
Το 95% των κρουσμάτων παρουσιάζεται στις υπό ανάπτυξη χώρες, ενώ στις αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, στις ΗΠΑ, στον Καναδά και στην Αυστραλία εμφανίζεται μόνο το 5%.
Οι παραπάνω χώρες είχαν αποτελεσματικά αντιμετωπίσει τον ιό της φυματίωσης και βρίσκονταν σε μία πορεία μείωσης των κρουσμάτων της ασθένειας.
Αυτό την τελευταία δεκαετία φαίνεται ότι αλλάζει λόγω της συνεχής εισροής μεταναστών σε αυτές τις … "ανεπτυγμένες" χώρες. Στην χώρα μας, με τους μετανάστες πλέον σε ποσοστό περίπου 20% και "αχαρτογράφητους" και ως προς τα θέματα της υγείας, τα νούμερα πλέον για την φυματίωση, που παραδίδονται στην δημοσιότητα δεν μπορεί παρά να είναι πλασματικά.

Αυτή την στιγμή κανείς ουσιαστικά δεν ξέρει πόσοι από τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται σε όλη την χώρα και ήδη έχουν δημιουργήσει "γκέτο" μέσα στην ίδια την Αθήνα, είναι μολυσμένοι από φυματίωση.
Την επικινδυνότητα άλλωστε της κατάστασης αποδεικνύουν και οι έλεγχοι της Νομαρχίας Αθηνών σε καταλύματα λαθρομεταναστών στο κέντρο των Αθηνών, όπου η φυματίωση ήταν ένα μόνο από τα προβλήματα που βρέθηκαν.
Αλλά μπροστά στην "αντιρατσιστική" πολιτική του κάθε υπουργού, στην προσπάθειά του να φανεί αρεστός, όλα αυτά ήταν δευτερεύοντα. Έτσι σήμερα, στην Ελλάδα του 2008, φθάσαμε στο σημείο να κλείνουμε σχολεία. Όπως μαθαίνουμε σε μια εβδομάδα έχουν γίνει 10 παραπομπές μαθητών από τη Β' Λυκείου του 39ου Λυκείου, άλλες 10 παραπομπές μαθητών από τη Γ' Λυκείου του 39ου Λυκείου, τρεις παραπομπές καθηγητών από το 30ο Γυμνάσιο και επτά παραπομπές μελών του προσωπικού για περαιτέρω έλεγχο στο νοσοκομείο Σωτηρία. Ποίος άκουγε όμως τους γιατρούς; Έτσι σήμερα δέκα χρόνια μετά, στην Αθήνα, την πρωτεύουσα του νεολληνικού κράτους, θέτουμε τα παιδιά μας σε κίνδυνο. Μπράβο και πάλι μπράβο.

> Δημήτρης Παπαγεωργίου


http://elkosmos.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=1671&Itemid=1



Δεν υπάρχουν σχόλια: