Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Προειδοποιητικό κλείσιμο της Νομαρχίας Σάμου για την έλευση λαθρομεταναστών

Σειρά κινητοποιήσεων, με αρχή το σημερινό κλείσιμο των υπηρεσιών της, αποφάσισε η Νομαρχία Σάμου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στο νησί από την έλευση, κατά κύματα, μεταναστών και τη σοβαρότατη δυσλειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων.

Το θέμα ετέθη σε ανοιχτή σύσκεψη, το μεσημέρι της Τετάρτης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του δήμου Βαθέος, παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών κομμάτων, της ΤΕΔΚ, της Δικαιοσύνης, της Αστυνομίας και παραγωγικών φορέων του νησιού.

Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι εκπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ν. Σάμου, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Ενώσεις Λέσβου, Χίου και Δωδεκανήσου, παρουσίασαν στατιστικά στοιχεία για τις αφίξεις λαθρομεταναστών, τα οποία, όπως τόνισαν, «αποτυπώνουν το τεράστιο πρόβλημα».

Σύμφωνα με αυτά, το έτος 2005 έφθασαν στους τέσσερις νομούς 3.464 μετανάστες, το 2006 4.121, το 2007 16.676 και το 2008 έως σήμερα 33.500.

Για το λόγο αυτό, το ΔΣ των Αστυνομικών Υπαλλήλων ζητά από την ελληνική πολιτεία:

α) Να ενισχύσει η Αστυνομική Διεύθυνση, το Λιμεναρχείο, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, με ικανό αριθμό προσωπικού.

β) Να ενισχύσει οικονομικά το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων και τη Νομαρχία Σάμου και να εφοδιάσει με ανάλογο υλικοτεχνικό εξοπλισμό την Αστυνομική Διεύθυνση και το Λιμεναρχείο, για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

γ) Να πιέσει, μέσω της διπλωματικής οδού, την ΕΕ για την υποβολή κυρώσεων στην γείτονα Τουρκία, «επειδή προωθεί και υποθάλπει το φαινόμενο της λαθρομετανάστευσης».

δ) Να συντάξει άμεσα κανονισμό λειτουργίας των Κέντρων υποδοχής μεταναστών, «ο οποίος έχει «χαθεί» στα συρτάρια των υπευθύνων».

ε) Να προσλάβει άμεσα συνοριοφύλακες στους νομούς του Αιγαίου (για την Σάμο 35 άτομα), ώστε να στελεχωθούν τα από 27/12/2007 θεσπισμένα τμήματα Συνοριακής Φύλαξης.

http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_03/12/2008_258772

Δεν υπάρχουν σχόλια: