Τρίτη, 18 Νοεμβρίου 2008

ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΘΕΤΕΙ Η ΙΤΑΛΙΑ

Μορατόριουμ που θα μπλοκάρει για τα επόμενα δύο χρόνια την είσοδο στη χώρα νέων αλλοδαπών εργαζομένων προτίθεται να υιοθετήσει η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι, βάσει σχετικής ανακοίνωσης του προερχόμενου από τις τάξεις της Λέγκας του Βορρά υπουργού Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι.


Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ρομπέρτο Μαρόνι δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή οφείλεται στα προβλήματα που συνδέονται με την περίοδο οικονομικής ύφεσης, την οποία διέρχεται η χώρα και ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα ωφελήσει κυρίως τους μετανάστες που εργάζονται ήδη στην Ιταλία.

«Δεν πρόκειται για μία νέα, άγνωστη πρωτοβουλία. To 2004, η Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη διεύρυνση σε δέκα νέα κράτη -μέλη, είχε υιοθετήσει διετές μορατόριουμ» είπε ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών.

Για το ίδιο θέμα, αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του γραμματέα του κεντροαριστερού συνδικάτου Cgil, Παολίνο Μπαρμπιέρο, στην πόλη Τρεβίζο.

«Πρέπει να περιορίσουμε αυστηρά τις νέες εισόδους μεταναστών μέχρι να απορροφηθούν οι αλλοδαποί που απολύθηκαν τους τελευταίους μήνες από τις επιχειρήσεις στις οποίες εργάζονταν» δήλωσε ο Μπαρμπιέρο.

Ο ίδιος προτείνει «προσωρινή παύση για να μη βρεθούν χωρίς άδεια παραμονής -ουσιαστικά στην παρανομία- μετανάστες οι οποίοι εργάσθηκαν επι σειρά ετών στην Ιταλία και έχουν μείνει άνεργοι, λόγω της οικονομικής κρίσης, και, φυσικά, για να βρουν δουλειά και οι Ιταλοί άνεργοι».

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Τρεβίζο, στη βορειοανατολική Ιταλία, είναι από τις πλέον εύπορες και ανεπτυγμένες της χώρας.

Εν τω μεταξύ, έρευνα του German Marshall Fund σε συνεργασία με την Καθολική Εκκλησία, αποκαλύπτει ότι οι περισσότεροι Ιταλοί αντιμετωπίζουν αρνητικά το φαινόμενο της μετανάστευσης.

Σε ποσοστό 68% οι ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι περισσότεροι αλλοδαποί βρίσκονται στην Ιταλία χωρίς νόμιμη άδεια, σε ποσοστό 66% είναι πεπεισμένοι ότι η μετανάστευση ενισχύει την εγκληματικότητα, ενώ 86 στους 100 Ιταλούς δηλώνουν ότι «φοβούνται τους παράνομους μετανάστες».


Αναδημοσίευση απο http://egersis.blogspot.com/2008/11/blog-post_3458.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: