Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΚΑΙ ΑΛΛΟΔΑΠΟΙ: Τα «φθηνά εργατικά χέρια» και οι εργολάβοι


Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση υποκατάστασης ελληνικού εργατικού δυναμικού από αλλοδαπούς είναι χωρίς αμφιβολία η οικοδομή, ένας χώρος που κατ’ εξοχήν ο Έλληνας εργαζόμενος διέπρεπε παρά την βαριά φύση της εργασίας.

Από το 1992, όμως, παρατηρείται μία ταχύτατη έξοδος από τον κλάδο των Ελλήνων εργαζομένων με κυριότερη αιτία την έλευση του φθηνού ανειδίκευτου εργατικού δυναμικού των αλλοδαπών. Ειδικότερα, ένας νέος οικοδόμος με μία όχι ιδιαίτερα μεγάλη προϋπηρεσία λάμβανε το 1992 περίπου 9-10.000 δραχμές μεροκάματο. Ξαφνικά, το εργασιακό καθεστώς ανατράπηκε όταν οι αλλοδαποί και κυρίως οι Αλβανοί ήρθαν στην Ελλάδα και εργάζονταν με 3-4.000 δραχμές.

Οι εργολάβοι επωφελήθηκαν από την κατάσταση αυτή ώστε να ρίξουν το μεροκάματο που πλήρωναν στους Έλληνες στις 6-7.000 δρχ. αναγκάζοντας πολλούς νέους οικοδόμους σε έξοδο από τον κλάδο για να απασχοληθούν σε άλλες ειδικότητες με καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερες αποδοχές.

Μεγάλοι χαμένοι ήταν και οι οικοδόμοι με πολλά έτη προϋπηρεσίας που, λόγω και του ακριβότερου ενσήμου, δύσκολα έβρισκαν πλέον μεροκάματο στις οικοδομές. Άλλο σοβαρότατο παρεπόμενο της αλλοδαπής εργασίας είναι η έκρηξη της μαύρης ή ανασφάλιστης εργασίας στην οικοδομή καθώς οι Αλβανοί, ευχαρίστως, εργάζονταν χωρίς ένσημα προσπαθώντας να γίνουν όσο το δυνατόν ανταγωνιστικότεροι.

Πολλοί από αυτούς δεν ενδιαφέρονται να ασφαλιστούν γιατί σκοπός τους είναι να μείνουν ορισμένα μόνον χρόνια στην Ελλάδα και να συγκεντρώσουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούν προκειμένου να ξεκινήσουν στην Αλβανία δική τους εργασία.Σταδιακά, οι Αλβανοί γίνονταν όλο και περισσότεροι στις εργολαβίες καθώς έφερναν και τους φίλους ή συγγενείς τους να εργαστούν με την σύμφωνη, βέβαια, γνώμη του πανευτυχούς εργολάβου.

Με την πάροδο των ετών οι ικανότεροι των Αλβανών άρχισαν να αναλαμβάνουν και οι ίδιοι υπεργολαβίες απασχολώντας, ρατσιστικότατα, μόνον Αλβανούς.

Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση το 2009 και θα χειροτερέψει το ερχόμενο έτος καθώς η κρίση έχει ρημάξει την οικοδομική δραστηριότητα και όσοι εργάζονται υποκύπτουν στις πιέσεις των εργολάβων για αποδοχές ακόμη και χαμηλότερες των κατώτατων αποδοχών που προβλέπονται από την κλαδική σύμβαση των ελεύθερων οικοδόμων. Το χειρότερο όμως είναι ότι οι εργολάβοι αρνούνται και να ασφαλίσουν ακόμη τους οικοδόμους εκβιάζοντας με την μαύρη εργασία των Αλβανών που έχουν πλέον κυριαρχήσει στην οικοδομή εδώ και αρκετά χρόνια.

Το ΙΚΑ είναι γνωστό ότι αδυνατεί να αντιμετωπίσει την ανασφάλιστη εργασία γιατί οι ελεγκτές είναι απελπιστικά λίγοι σε σχέση με το πρόβλημα όπως επίσης και η Επιθεώρηση Εργασίας. Αυτό όμως, που είναι φοβερά εξοργιστικό είναι ότι οι Αλβανοί με την ανασφάλιστη εργασία που προσφέρουν προσέρχονται στο ΙΚΑ και εξαγοράζουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο ένσημα προκειμένου να παραμείνουν στην Ελλάδα, την ώρα που ένας αντίστοιχος Έλληνας οικοδόμος που βρίσκεται κοντά στην σύνταξη, συναντά τεράστια εμπόδια από τις υπηρεσίες του ΙΚΑ για να εξαγοράσει τα λίγα ένσημα που του απομένουν για να συνταξιοδοτηθεί.

Όλα τα παραπάνω διαδραματίζονται υπό τα αδιάφορα βλέμματα του κομμουνιστοκρατούμενου συνδικάτου των οικοδόμων που βάζει πρώτα και πάνω απ’ όλα την διεθνιστική προλεταριακή αλλελεγγύη αδιαφορώντας για τα συμφέροντα του Έλληνα εργαζόμενου ακόμα και εάν η κατάσταση αυτή ωφελεί μόνον τα κέρδη των εργολάβων.

http://xryshaygh.wordpress.com/2010/01/02/%CE%BF%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CE%BC%CE%B7-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%B4%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%B1-%C2%AB%CF%86%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%AC-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια: