Τετάρτη 22 Ιουλίου 2009

Αντιμεταναστευτική πολιτική με «μηδενική ανοχή»



Τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής, στον καταυλισμό των προσφύγων στην Πάτρα, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με την παρουσία του περιφερειάρχη Σπυρίδωνος Σπυρίδωνος, του νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και του δημάρχου Αντρέα Φούρα (ΠΑΣΟΚ), συνέλαβαν και εκδίωξαν όσους πρόσφυγες - στη συντριπτική τους πλειοψηφία Αφγανοί - είχαν απομείνει από τα συνεχή αστυνομικά μπλόκα που είχαν στηθεί από τον περασμένο Μάη. Τη σκυτάλη πήραν στη συνέχεια οι υπηρεσίες της Νομαρχίας και του Δήμου που με τις μπουλντόζες τους ισοπέδωσαν το χώρο. Η πυρκαγιά που ξέσπασε αποτέλεσε τη χαριστική βολή στον καταυλισμό των αθλίων, καθώς η πύρινη λαίλαπα κατάπιε τα πάντα στο πέρασμά της και ακύρωσε κάθε δυνατότητα επιστροφής, κάτι που επιθυμούσαν... διακαώς οι «αρμόδιοι». Ολο αυτό το διάστημα περισσότεροι από 3.000 πρόσφυγες είτε συνελήφθησαν, είτε προωθήθηκαν σε κέντρα - στρατόπεδα, είτε διέφυγαν και κρύφτηκαν προκειμένου να γλιτώσουν και να διατηρήσουν ζωντανή την ελπίδα για να μεταβούν σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Η «Οδύσσεια» των περισσότερων οικονομικών μεταναστών και προσφύγων μοιάζει να μην έχει τέλος. Μονίμως κινούνται σε ένα απέραντο «ναρκοπέδιο». Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι αυτοί (π.χ. Αφγανοί, Ιρακινοί) δεν ήρθαν στην Ελλάδα για τουρισμό... Ειδάλλως θα έρχονταν με πτήση τσάρτερ (σ.σ. όχι βέβαια σαν κι αυτές που τους τσουβαλιάζει τώρα η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ.) και όχι με φορτηγά - ψυγεία, παστωμένοι σαν σαρδέλες και με πλοία σκυλοπνίχτες που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι. Ηρθαν για να γλιτώσουν από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ηρθαν για να ξεφύγουν από τις μπόμπες που έσκαγαν - και συνεχίζουν να σκάνε - στα κεφάλια τους. Την εισβολή στο Αφγανιστάν όπως και στο Ιράκ δεν αρκέστηκαν να τη χαιρετίσουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ αλλά φρόντισαν να στείλουν και τμήμα του ελληνικού στρατού για να συνδράμει το στρατό κατοχής.

Η αντιμεταναστευτική πολιτική...
Ο κλοιός γύρω από τους μετανάστες σφίγγει ολοένα και περισσότερο (φωτ. από την επιχείρηση της αστυνομίας στον καταυλισμό της Πάτρας)

Eurokinissi

Ο στόχος της κυβέρνησης, αφού διαμορφώνει, συναποφασίζει και εφαρμόζει τις αντιμεταναστευτικές συνθήκες της ΕΕ, είναι ουσιαστικά να επιτευχθεί η ελεγχόμενη και επιλεκτική μετανάστευση. Κάθε Οδηγία, κάθε ψήφισμα της ΕΕ, που υιοθετείται από τα κράτη - μέλη, είναι πλέον φανερό ότι δεν το διακρίνει καμιά διάθεση για ανθρωπιστική παρέμβαση. Αντίθετα, όλα τα μέτρα που παίρνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο ενισχύουν τη διάκριση «νόμιμης» και «παράνομης» μετανάστευσης, «προμηθεύουν» την εργοδοσία με φθηνή εργατική δύναμη για όσο χρόνο τη χρειάζεται, εξισώνουν την απόλυση με την απέλαση, εντείνουν την τρομοκράτηση των μεταναστών, προωθούν την κυκλική μετανάστευση, δηλαδή την κυκλική κίνηση εργατικού δυναμικού ανάλογα με τις ανάγκες τους. Πάντα με κριτήριο την αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, πάντα με γνώμονα την όσο το δυνατόν πιο στυγνή εκμετάλλευση των μεταναστών και των ντόπιων εργατών. Την ίδια στιγμή, όσοι μετανάστες δεν χωρούν σε αυτό το «σχήμα», τους επιφυλάσσεται μια ιδιαίτερη ...μεταχείριση. Υπάρχουν, λειτουργούν και σχεδιάζονται ακόμη περισσότερα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου στοιβάζονται - αλλού θα τα δούμε με τον εύηχο αλλά παραπλανητικό τίτλο «Κέντρο Υποδοχής», αλλού «Κέντρο Φιλοξενίας» κλπ. - με επόμενο βήμα την απέλασή τους.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση επιδίδεται σε... διεθνείς συνεργασίες. Αυτή την εποχή ο Κ. Καραμανλής συνομιλεί με τους ηγέτες της Ιταλίας (Σ. Μπερλουσκόνι) και της Ισπανίας (Χ. Θαπατέρο) - ως χώρες της Ευρώπης που δέχονται το μεγαλύτερο κύμα μεταναστών και προσφύγων - για να στήσουν ένα ακόμα πιο αντιδραστικό μέτωπο σε βάρος των μεταναστών και των πολιτικών προσφύγων στη βάση της συνολικής διαχείρισής τους από την ΕΕ.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής, συζητά με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Ιταλίας, η οποία το 1997 δε δίστασε να εμβολίσει με πολεμικό της πλοίο ένα σαπιοκάραβο γεμάτο Αλβανούς μετανάστες στη θάλασσα της Αδριατικής και να τη γεμίσει με δεκάδες πτώματα προκειμένου να εμποδίσει την είσοδό τους στη χώρα. Επιπλέον, τώρα, συζητά με τον Μπερλουσκόνι που πριν λίγες μέρες πέρασε νόμο σύμφωνα με τον οποίο όχι μόνο διώκονται ως εν δυνάμει εγκληματίες και απελαύνονται με συνοπτικές διαδικασίες οι μετανάστες, αλλά απειλούν με κυρώσεις τους Ιταλούς πολίτες - μέχρι και ποινή φυλάκισης προβλέπεται - σε περίπτωση που δεν καταδίδουν στην αστυνομία όποιους μετανάστες συναντούν στο διάβα τους.

Παράλληλα, συζητά και με την κυβέρνηση της Ισπανίας, στα νερά της οποίας πνίγονται περισσότεροι από 6.000 μετανάστες και πρόσφυγες κάθε χρόνο, εξαιτίας και του απάνθρωπου τρόπου με τον οποίο η χώρα αυτή φυλάει τα σύνορά της. Υπενθυμίζουμε ότι στην Ισπανία, η οποία διατηρεί δύο θύλακες στο Μαρόκο, τη Σέουτα και την Μελίγια, το 2005 τουλάχιστον πέντε Αφρικανοί μετανάστες σκοτώθηκαν από πυρά του ισπανικού στρατού την ώρα που επιχειρούσαν να περάσουν στο ισπανικό έδαφος, ενώ στο ίδιο περιστατικό τραυματίστηκαν άλλα 50 από τα συνολικά 163 άτομα που προσπάθησαν να περάσουν σε έναν από τους δύο θύλακες και συγκεκριμένα στη Σέουτα.

...και η μηδενική ανοχή

Η συστηματική και συνδυασμένη προσπάθεια να εμπεδωθεί στην κοινή γνώμη και κυρίως στα λαϊκά στρώματα πως οι μετανάστες είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά - στα οποία περιλαμβάνονται η ανεργία και το χαμηλό μεροκάματο μέχρι την ...εγκληματικότητα - γίνεται, πέρα από την κυβέρνηση, από το ΠΑΣΟΚ, που ο προσανατολισμός του συμπυκνώνεται στην πολιτική της «μηδενικής ανοχής» απέναντι στους μετανάστες, και το ΛΑ.Ο.Σ που διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στον «αφανισμό» τους προβάλλοντας απόψεις που ξεκινούν από το ρατσισμό και καταλήγουν στο φασισμό. Από κοντά και τα αστικά ΜΜΕ, που δίνουν βήμα σε κάθε ρατσιστική και εθνικιστική άποψη, ενώ τα ρεπορτάζ προβάλλονται, κατά κανόνα, με τέτοιο τρόπο που τελικά το ανάθεμα να πέφτει αποκλειστικά στους μετανάστες.

Το γεγονός αυτό, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστούμε ότι πίσω απ' το άγριο κυνηγητό των μεταναστών τόσο στην Πάτρα, όσο όμως και στο κέντρο της Αθήνας - με τις επιχειρήσεις «σκούπα» - κρύβονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα, που εποφθαλμιούν φιλέτα γης για την εμπορευματοποίησή τους.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους πρέπει να πάρουν στη δική τους ευθύνη την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων προκαλεί το λεγόμενο μεταναστευτικό. Είναι προϋπόθεση για να μη γίνει το άλλοθι για νέα μέτρα κατά των εργαζομένων, για το διαίρει και βασίλευε, για την ένταση της κρατικής βίας και καταστολής που αποβλέπει τελικά στην υποταγή και τη φίμωση του κινήματος. Να αντιμετωπιστεί ως πρόβλημα της εργατικής τάξης και του εργατικού κινήματος. Και οι μετανάστες ως μέρος του λαϊκού κινήματος, να γίνουν πηγή δύναμης και όχι μοχλός για την ακόμα μεγαλύτερη αποδιάρθρωσή του. Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτικού προβλήματος της χώρας και γενικότερα της ιμπεριαλιστικής πολιτικής, άρα παράγοντας ταξικής ενότητας και αλληλεγγύης.

Οι θέσεις του ΚΚΕ για τους μετανάστες

To ΚΚΕ έχει επεξεργαστεί και διατυπώσει θέσεις και άμεσες προτάσεις σχετικά με το ζήτημα των μεταναστών. Αναλυτικά:

  • Να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιχειρήσεις σε βάρος των μεταναστών, οι φυλακίσεις μόνο και μόνο γιατί δεν έχουν χαρτιά.

  • Νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. Κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών διαμονής, των παραβόλων και των προστίμων. Διευκόλυνση οικογενειακής επανένωσης, κόντρα στη σχετική Οδηγία.

  • Ασυλο ή ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, κόντρα στις σχετικές Οδηγίες.

  • Ταξιδιωτικά έγγραφα για όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος - μέλος της ΕΕ.

  • Κοινωνικά, δημοκρατικά και πολιτικά δικαιώματα στους μετανάστες.

  • Ειδική μέριμνα από κρατικούς φορείς για ανήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Οχι στη φυλάκισή τους και στην επαναπροώθηση.

  • Σεβασμός των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων. Να γίνει επιτέλους το τζαμί στην Αθήνα και το νεκροταφείο στο Σχιστό.

  • Εγγραφή στα δημοτολόγια των παιδιών των μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Νομιμοποίηση χωρίς όρους και περιορισμούς όσων παιδιών ενηλικιώνονται. Ιθαγένεια με την ενηλικίωση και μόνον εφόσον το επιθυμούν.

  • Η πολιτική που ασκείται, ωθεί τους μετανάστες στην απόγνωση και την αναξιοπρέπεια.

  • Οχι στα νέα μέτρα παραπέρα στρατιωτικοποίησης των συνόρων και ανάθεσης της φρούρησής τους στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων).
http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5181516&publDate=19/7/2009

Tα συμπεράσματα δικάς σας ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: