Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Στο "σημείο μηδέν" το ιστορικό κέντρο της Αθήνας


Στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

Ως αιτίες για την κατάσταση αυτή βουλευτές, φορείς και κάτοικοι υπέδειξαν την έλλειψη πολιτικής βούλησης και την άμεση ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών, με ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων και συντονισμό.

«Είμαστε στο σημείο μηδέν» δήλωσε ο νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, ενώ για «απίστευτα παιχνίδια real estate» έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, φέρνοντας ως παράδειγμα την περιοχή του Μεταξουργείου, όπου «συγκρότημα κατοικιών έφθασε να πωλείται προς 4.500 ευρώ το τ.μ.».
Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη μόνο οι μετανάστες που ζουν στο κέντρο της Αθήνας υπολογίζονται σε 200.000.

Ο δήμαρχος Αθηναίων έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την έξαρση λοιμωδών νόσων, κυρίως ηπατίτιδας. Ήταν δε, δεικτικός και στο θέμα των οίκων ανοχής. «Το νέο μοντέλο είναι τα λεγόμενα στούντιο, για τα οποία, όμως, δικαίωμα ελέγχου δεν έχει ούτε η αστυνομία, ούτε ο δήμος Αθηναίων. Λειτουργούν δε, με ταμειακές μηχανές μετά από απόφαση του υπουργείου Οικονομικών», είπε.

Ο κ. Κακλαμάνης εξήγγειλε, επίσης, την δημιουργία της πρώτης πλατείας μετά από 150 χρόνια στο κέντρο, σε έκταση 1,3 στρεμμάτων πίσω από το Εθνικό Θέατρο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, Κωνσταντίνο Καρτάλη, ο οποίος επικαλέστηκε έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 2008, η Αθήνα μαζί με το Αμβούργο και τη Μπρατισλάβα, είναι οι ευρωπαϊκές πόλεις, στις οποίες αναπτύσσονται με ανησυχητικό ρυθμό περιοχές-γκέτο με σημαντικά ποσοστά ανεργίας.

http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=99034&cid=4

Δεν υπάρχουν σχόλια: