Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Πάνε να βγάλουν «λάδι» τη λαθρομετανάστευση για την εγκληματικότητα




του Σπύρου Χατζάρα

Tο Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση που έχει «κοινωνική ευθύνη» χρηματοδότησε έρευνα του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνιολογίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, που υποστηρίζει ότι μόνο ,δύο στους δέκα εμπλεκόμενους σε εγκληματική δράση στην Ελλάδα είναι αλλοδαποί.
Το αποτέλεσμα της έρευνας έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με το καθημερινό αστυνομικό δελτίο. Αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία για τους ερευνητές και το χορηγό . Σημασία είχε να αποδείξουν ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, και επομένως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τον πολλαπλασιασμό των λαθρομεταναστών.
Το λάθος ή το «κόλπο» της έρευνας, είναι αφενός ότι στηρίζεται στα στοιχεία των συλλήψεων, οπότε οι δεκάδες χιλιάδες ανεξιχνίαστες κλοπές ,διαρρήξεις κλπ δεν περιλαμβάνονται στη στατιστική, και αφετέρου περιλαμβάνει όλες τις «εγκληματικές πράξεις», οπότε δεν προκύπτει κανένα πολιτικό συμπέρασμα για την αύξηση εγκλημάτων όπως οι δολοφονίες, οι ληστείες, οι βιασμοί των οποίων τα ποσοστά αυξήθηκαν ραγδαία λόγω της παρουσίας των λαθρομεταναστών. Ιδιαίτερα υψηλά είναι τα ποσοστά των αλλοδαπών που έχουν διαπράξει διάρρηξη και κλοπή.
Παρά τις αδυναμίες της η έρευνα επισημαίνει ότι το 2000, το 41,30% των διαρρήξεων και κλοπών που εξιχνιάστηκαν έγιναν από αλλοδαπούς. Το 2007 το ποσοστό ήταν 36,36%, αλλά ο αριθμός των ανεξιχνίαστων υποθέσεων τριπλασιάστηκε.
Με βάση την απογραφή του 2001 στη χώρα μας βρίσκονται περί τους 800.000 μετανάστες, όμως με την καθημερινή εισροή λαθρομεταναστών, οχτώ χρόνια μετά, ο αριθμός τους πρέπει να είναι γύρω στο ενάμισι εκατομμύριο.
Σύμφωνα με την έρευνα , το ποσοστό των συλληφθέντων αλλοδαπών δραστών από το 1990 έως το 2007 κινείται σταθερά ανοδικά. Το 2007 το 80,22% των συλληφθέντων δραστών ήταν Έλληνες και το 19,78% αλλοδαποί. Το εύρημα αυτό αποδεικνύει μόνο την αδυναμία της ελληνικής αστυνομίας να εισχωρήσει στις συμμορίες των αλλοδαπών, ενώ αντίθετα διαθέτει πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στην «ελληνική » παρανομία. Πολλοί από τους συλληφθέντες αλλοδαπούς ήταν συνεργάτες Ελλήνων.
Ωστόσο παρά τα σφάλματα της έρευνας, προκύπτει ότι , οι αλλοδαποί έχουν σημαντικό μερίδιο σε εγκλήματα βίαια, όπως είναι οι ανθρωποκτονίες με πρόθεση. Το 2007 το 32,46% των ανθρωποκτονιών με πρόθεση έγιναν από αλλοδαπούς. Η έρευνα όμως δεν ξεχωρίζει τα παραδοσιακά την εγκλήματα «τιμής και ζηλοτυπίας» που χαρακτήρισαν την ελληνική κοινωνία αλλά τα συμπεριλαμβάνει σε έναν κοινό «κουβά». Ένα τα ξεχώριζε θα μαθαίναμε πόσο άλλαξαν οι πόλεις στις οποίες ζούμε. Και βέβαια άλλο πράγμα το 2007 και άλλο το 2009. Ο γενικός κανόνας όπως προκύπτει από την έρευνα τι είναι ότι οι αλλοδαποί συλλαμβάνονται για αδικήματα, όπως κλοπές ή ληστείες.
Τα στοιχεία της έρευνας επιβεβαιώνουν την παρατήρησή μας καθώς περιλαμβάνει και εγκληματικές δραστηριότητες όπως οι δωροδοκίες και η φοροδιαφυγή, ώστε να μειωθεί στο γενικό ποσοστό η συμμετοχή των αλλοδαπών.
Σύμφωνα με τα επεξεργασμένα στοιχεία της έρευνας η συμμετοχή των αλλοδαπών σε διακεκριμένη κλοπή (χωρίς διάρρηξη), το 2007 ήταν στο 37,55%.Το 37,10% των ληστειών το 2007 έγιναν από αλλοδαπούς. Το 2007 στο 56,31% των αποδράσεων κρατουμένων ενεπλάκησαν αλλοδαποί .Στα αδικήματα πλαστογραφίας το 73,47% των υπαιτίων το 2007 ήταν αλλοδαποί , και το 92,78% των συλλήψεων για τα αδικήματα της επαιτείας και της αλητείας, ήταν αλλοδαποί. Γενικά, οι Ελληνες Που συνελήφθησαν προτιμούν να δραστηριοποιούνται σε οικονομικά εγκλήματα, εν λόγω οι αλλοδαποί κυριαρχούν στο λαθρεμπόριο και τις παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών, της παράνομης οπλοχρησίας και οπλοκατοχής κ.λπ.






Δεν υπάρχουν σχόλια: