Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Κ. Παπούλιας: «Πρόκληση η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης»



Ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα Ιωάννινα.

«Διακύβευμα της εποχής μας είναι η ένταξη των νόμιμων μεταναστών στη διαδικασία της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης, σε μια σύγχρονη εκπαίδευση, που θα συνοδεύεται από πολιτικές αναγνώρισης και συμμετοχής. Στοιχείο ωριμότητας και βαθιά δημοκρατικής παιδείας είναι η πλήρης εφαρμογή της αρχής της ισονομίας και ισοπολιτείας, ο σεβασμός στο κράτος δικαίου, που προβλέπει δικαιώματα και υποχρεώσεις για όλους, ανεξαρτήτως καταγωγής και θρησκεύματος. Ας μην ξεχνάμε ότι δικοί μας άνθρωποι και συμπατριώτες ήταν κάποτε ξένοι κάπου αλλού».

Αυτό επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας απο τα Γιάννινα, όπου βρίσκεται για τα 97α Ελευθέρια της Ηπειρωτικής πρωτεύουσας, στην αντιφώνησή του προς τον δήμαρχο Ιωαννιτών κ. Νικόλαο Γκόντα στο επίσημο δείπνο που παρατέθηκε προς τιμή του.

Ο κ. Παπούλιας αναφέρθηκε και στους Έλληνες μετανάστες τα δύσκολα χρόνια και κυρίως τους Ηπειρώτες που κατά χιλιάδες σαν μετανάστες αναζήτησαν μια καλύτερη ζωή εκτός Ελλάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρα υποδοχής μεταναστών. Η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης αποτελεί πρόκληση για ολόκληρη την Ευρώπη.Η Ήπειρος ήταν για πολλά χρόνια η «ξεχασμένη Ελλάδα». Οι άνθρωποί της έζησαν δύσκολες στιγμές και επώδυνες εμπειρίες. Οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ανάγκασαν πολλούς συμπατριώτες μας να αναζητήσουν διέξοδο στη μετανάστευση». Και συνέχισε:

«Οι περισσότεροι Έλληνες έχουν παραστάσεις και βιώματα, είτε έμμεσα είτε άμεσα, από μετανάστες. Από δικούς τους ανθρώπους που αναζήτησαν μια θέση στον ήλιο μακριά από την πατρίδα. Και συνάντησαν αντιξοότητες: Στη δουλειά, στη ζωή, στη στέγαση, στην κοινωνική ένταξη.

Κι όμως, οι Ελληνες της διασποράς τα κατάφεραν, κάνοντας μας, εδώ στο μητροπολιτικό κέντρο, όλους περήφανους».

http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_21/02/2010_324879

Δεν υπάρχουν σχόλια: