Στο πλαίσιο του 2ου Φόρουμ Μειονοτικών Θεμάτων, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στη Γενεύη, με θέμα τη συμμετοχή των μειονοτήτων στην πολιτική ζωή, εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στον ΟΗΕ, σε παρέμβασή του, αναφέρθηκε στη συμμετοχή των μειονοτήτων στην πολιτική ζωή της χώρας.
Όπως τόνισε, σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών εξελέγησαν βουλευτές από τη μουσουλμανική μειονότητα, ενώ στις εκλογές του Οκτωβρίου 2009, όπως και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007, δύο μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, εξελέγησαν με το κυβερνών κόμμα, και οι 16 υποψηφιότητες μελών της μουσουλμανικής μειονότητας καταδεικνύουν το ενδιαφέρον των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να προωθήσουν την πρόσβασή τους στην πολιτική ζωή της χώρας.
Σε τοπικό επίπεδο, στη Νομαρχία Ροδόπης, τρεις από τους εννέα δημάρχους και οι συνολικά τρεις κοινοτάρχες είναι μέλη της μειονότητας, ενώ στο νομό Ξάνθης δύο από τους επτά δήμους και οι συνολικά τρεις Κοινότητες έχουν δημάρχους ή προέδρους Κοινότητας, που ανήκουν, επίσης, στη μουσουλμανική μειονότητα.
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας αναφέρθηκε, τέλος, στη συμμετοχή της μειονότητας στην οικονομική ζωή της Θράκης και στην ποσόστωση 0,5% που ισχύει για την εισαγωγή στη δημόσια διοίκηση καθώς και στα Πανεπιστήμια για τα μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας.
Η Υβέτ Τζάρβις, ειδική σύμβουλος του Δημάρχου Αθηναίων, ανέφερε ότι η πρόσβαση των μεταναστών στα πολιτικά κόμματα, με εξαίρεση το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ, είναι περιορισμένη.
Ωστόσο από το 2005, συνέχισε, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, που είναι και ο νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας, με μια τολμηρή κίνηση κάλεσε τους μετανάστες να συμμετάσχουν στις εκλογές του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος και έθεσε ποσόστωση για τους μετανάστες, η οποία προβλέπει ότι οι σύνεδροι θα πρέπει να ψηφίσουν τουλάχιστον ένα μετανάστη, ούτως ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή τους στον σχεδιασμό της πολιτικής ατζέντας του κόμματος.
Με το μέτρο αυτό εξελέγησαν έξι μετανάστες μία εκ των οποίων και η ίδια, που τοποθετήθηκε επικεφαλής της Επιτροπής για τα θέματα των μεταναστών, η οποία επεξεργάστηκε σχέδιο νόμου περί μετανάστευσης, δημιούργησε ένα σχολείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ένα κέντρο νομικής στήριξης των μεταναστών. Πάντως, οι πρωτοβουλίες αυτές χρειάζεται να ενισχυθούν ώστε οι μετανάστες να συμμετέχουν ενεργά στην εκλογική διαδικασία με πλήρη δικαιώματα, επεσήμανε. Πρόσθεσε ότι η ίδια, το 2002 εξελέγη στο Δημοτικό Συμβούλιο Αθηνών και είναι η πρώτη Αφροαμερικανίδα που κατέκτησε πολιτικό αξίωμα στην ιστορία της πόλης.
«Αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να δώσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στους μετανάστες. Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έχει δεσμευθεί να παραχωρήσει την ελληνική ιθαγένεια στους μετανάστες β' γενιάς και αυτό θα εξασφαλίσει την αποτελεσματικότερη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή της χώρας και την ανάδειξη των νέων ηγετών τους», κατέληξε η κ. Τζάρβις.
Στο φόρουμ μίλησαν για διακρίσεις κατά της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ο δημοσιογράφος A. Ντεντέ και αντιπρόσωπος της «Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης στην Ευρώπη».Τις επικρίσεις αυτές αντέκρουσε εκπρόσωπος της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στη Γενεύη.
http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_13/11/2009_307835
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου