Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Οι μετανάστες της Αθήνας

Το ποσοστό των μεταναστών, που έχουν επιλέξει ως τόπο διαμονής την Αθήνα παρά το οξύ πρόβλημα της νομιμότητας, ξεπερνά το 17% σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Βρετανικού Συμβουλίου. Το ανησυχητικό είναι ότι τα περιστατικά ρατσιστικής συμπεριφοράς και βίας εναντίον μεταναστών αυξάνονται σε αριθμούς και σοβαρότητα.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο πανευρωπαϊκού προγράμματος που έχει ως στόχο να αποτυπώσει τις αλλαγές οι οποίες έχουν επέλθει στα μεγάλα αστικά κέντρα της Ευρώπης από τη μόνιμη διαμονή μεταναστών, η Ελλάδα εξακολουθεί να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Πολιτικής Ένταξης Μεταναστών (MIPEX).

Από τους μετανάστες, οι Αλβανοί έχουν ως ένα μεγάλο βαθμό καταφέρει την αυτοαπασχόληση, ενώ οι Ασιάτες (από Μπαγκλαντές, Πακιστάν και Ινδία) και οι Κινέζοι ασχολούνται με το εμπόριο. (Οι μισοί Κινέζοι διαθέτουν δικά τους εμπορικά καταστήματα). (εις βαρος των Ελλήνων φυσικά).

Οι μετανάστες δίνουν πνοή στις υποβαθμισμένες γειτονιές της κεντρικής Αθήνας(lol) και έχει αναζωογονηθεί η στάσιμη μέχρι πριν από λίγα χρόνια κτηματο-μεσιτική αγορά στις περιοχές αυτές.(εδώ γελάμε !)

Σύμφωνα, ωστόσο, με πρόσφατη έρευνα της Public Issue σε συνεργασία με το ΙΜΕΠΟ, το 48% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι μετανάστες καταστρέφουν την Ελλάδα διότι απειλούν με μετάλλαξη την εθνική μας ταυτότητα, το 71% θεωρεί ότι οι μετανάστες ευθύνονται για την αύξηση της εγκληματικότητας και μόνο το 21% θεωρεί τη μετανάστευση θετική για την ελληνική κοινωνία. (Οι θετικές απόψεις εκφράζονται κυρίως από τις νεαρότερες ηλικίες και όσους έχουν υψηλή μόρφωση).(sic)

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι έχει καταγραφεί αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής συμπεριφοράς και βίας εναντίον των μεταναστών. Το 2007, το Εθνικό Παρατηρητήριο για το Ρατσισμό και την Ξενοφοβία είχε καταγράψει μεγάλη άνοδο των επιθέσεων από οπαδούς ακροδεξιών ομάδων (με παραστρατιωτική ένδυση)(sic) εναντίον τόπων συνάθροισης και διαμερισμάτων μεταναστών - κυρίως Πακιστανών - σε περιοχές των δήμων Αθηναίων, Πειραιά και Αιγάλεω. Παράλληλα, έχει αυξηθεί και η αστυνομική βία.

Ρενάτα Γρυπάρη

http://www.cosmo.gr/News/Hellas/220006.html

Μπράβο κυρα ρενάτα άξια, άξια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: