Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Περιπολίες πολιτών εναντίον λαθρομεταναστών



ΙΤΑΛΙΑ

ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες ένα ιδιαίτερα σκληρό και αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, το οποίο προβλέπει περιπολίες άοπλων πολιτών, επιβάλλει πρόστιμο από 5.000 έως 10.000 ευρώ σε όσους λαθρομετανάστες συλλαμβάνονται, ορίζει ποινές φυλάκισης έως 3 χρόνια για όσους φιλοξενούν ή νοικιάζουν τα σπίτια τους σε άτομα που έχουν μπει παράνομα στη χώρα και αυξάνει σε 6 μήνες το όριο κράτησης των λαθρομεταναστών.

Γίνεται, επίσης, υποχρεωτική η καταγγελία των λαθρομεταναστών στις δικαστικές αρχές, με μόνη εξαίρεση τους διευθυντές σχολείων και τους γιατρούς. Το σχέδιο νόμου έχει δεχθεί τα πυρά τόσο της Κεντροαριστεράς όσο και της Εκκλησίας και οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διεθνής Αμνηστία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι τα μέτρα «επηρεάζουν αρνητικά τους ευάλωτους ανθρώπους στη χώρα» και «παραβιάζουν σοβαρά τα δικαιώματα των μεταναστών».

Ο Μπερλουσκόνι

Η συντηρητική κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι επιμένει ότι τα μέτρα θα ενισχύσουν την ασφάλεια, η οποία αποτελούσε μια από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις. Μεταξύ των μέτρων εκείνο που έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες αντιδράσεις είναι οι περιπολίες άοπλων πολιτών, οι οποίες πιθανόν να οδηγήσουν σε αυτοδικία.

Στους φόβους προστίθεται η πρόσφατη δημιουργία μιας δεξιάς ομάδας περιπολιών, τα μέλη της οποίας αυτοαποκαλούνται Εθνική Φρουρά, και οι στολές τους φέρουν φασιστικά και ναζιστικά σύμβολα. Ο υπουργός Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, που δήλωσε ότι δεν θα γίνουν δεκτοί στις περιπόλους όσους έχουν τέτοια σύμβολα, ανακοίνωσε ότι σύντομα θα συναντηθεί με τοπικούς αξιωματούχους για να οριστούν οι λεπτομέρειες και τα όρια δικαιοδοσίας των ομάδων αυτών.

Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την ιταλική γερουσία με ψήφους 157 υπέρ και 124 κατά, ενώ η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι κέρδισε τις τελευταίες δύο ημέρες τρεις ψήφους εμπιστοσύνης που συνδένονται με τα νέα μέτρα. Παραμένει αδιευκρίνιστο αν οι αλλοδαπές χωρίς πράσινη κάρτα που γεννούν στην Ιταλία θα μπορούν να δηλώνουν τα παιδιά τους στα ληξιαρχεία της χώρας. Η κυβέρνηση επιμένει πως αυτό θα είναι δυνατόν εφόσον θα παρέχεται στις λεχώνες προσωρινή άδεια παραμονής έξι μηνών.

http://egersis.blogspot.com/2009/07/blog-post_3659.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: